Frommelier

Frommelier

Ik ben niet alleen register vinoloog, ik ben ook frommelier. Wat die titel precies betekent zal ik jullie nu uitleggen. 

Een frommelier gaat uit van een kaas. Bij de kaas wordt dé wijn gezocht. Kaas is een natuurproduct dat in ontwikkeling is. Als voorbeeld is een jonge geitenkaas in deze als voorbeeld een Crottin de Chavignol uit de Loire streek in Frankrijk. Een nog jonge crottin is fris, grassig, rul, strak van smaak en combineert uitstekend met een Sauvignon Blanc uit dezelfde streek zoals een Sancerre of de minder bekende Menetou Salon. Of onze eigen Holy Snail bekijk hier!

Passie voor kaas

Een meer gerijpte crottin is pikanter en zouter van smaak en heeft secundaire aards tonen. Hier combineert ook weer uit wijnstreek de Loire beter een wijn van het druivenras Chenin Blanc.

Een combinatie staat dus niet altijd vast. In deze draait het allereerst om de kenmerken van de kaas en in dit geval combineer je deze met een gekoelde witte wijn uit je assortiment. Dit is heel leuk en vooral heel erg lekker! De ultieme combinatie is 1 + 1 = 3. Dan worden zowel de kaas als de wijn door elkaar op een hoger niveau getild.

Bij een wijnproeverij kan je natuurlijk lekker kazen combineren bij de wijn. Je kan het ook een keer omdraaien en uitgaan van de kazen. Leuke uitdaging! Begeleid je/jullie hier graag bij.

Hierbij nog een leuke link over Sancerre.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen